SpaceX Falcon 9 ile 143 uydu göndererek dünya rekoru kırdı

 

Bir SpaceX Falcon 9 roketi, Pazar günü tıka basa dolu bir yolculuk paylaşımı görevinde 143 uyduyu yörüngeye taşıdı ve tek bir roket tarafından fırlatılan en çok uydu için yeni bir dünya rekoru kırdı.

Transporter-1 adı verilen görev, SpaceX'in Starlink internet ağı için 10 uydu ve Dünya görüntüleme uydularının bir takımyıldızını çalıştıran Planet ve izleme için küçük radar uyduları geliştiren ICEYE dahil olmak üzere çeşitli müşteriler için 130'dan fazla uydu taşıdı. Önceki rekor, 2017 fırlatmasında 104 uydu taşıyan bir Hint roketi olan PSLV tarafından yapılmıştı .

SpaceX'in Transporter-1 görevi, SpaceX'in 2019'da duyurduğu yeni yolculuk paylaşımı programındaki ilk görevdi. Şirket, o sırada, Falcon 9 roketinin "düzenli olarak planlanan" fırlatmalarını, büyük gruplar halinde küçük uydular veya "smallsats" taşımaya adayacağını söyledi. "tek bir büyük, birincil yüke odaklanmak yerine.

Smallsats , son birkaç yılda popülaritesinde meteorik bir artış gördü . Boyutları bir akıllı telefon kadar küçükten bir mutfak buzdolabına kadar değişiyor. Ve daha ileri düzeyde büyüdükçe, yeni küçük sat teknolojilerini kullanarak hizmet sunmayı vaat eden işletmelerin stokları pazara girdi.

Tipik olarak, küçük hayvanlar daha büyük, daha pahalı uydularla birlikte etiketleyerek yörüngeye ulaşır ve bekleme listesi uzun ve öngörülemez olabilir. Ancak fırlatma endüstrisinde, doğrudan gelişen smallsat pazarına hitap etmek için büyük bir itme oldu. Düzinelerce yeni roket şirketi, küçük ölçekli roketler için hızlı ve kolay fırlatmalar sağlayabilen küçültülmüş roketler inşa etme sözü veriyor. Bu türden iki şirket, Rocket Lab ve Virgin Orbit, küçültülmüş roketlerini başarıyla yörüngeye gönderdiler ve ticari operasyonlara başladılar.

SpaceX'in Falcon 9 roketleri, Rocket Lab ve Virgin Orbit'in roketlerinden çok daha büyüktür ve genellikle ağır iletişimler veya casus uydular veya Uluslararası Uzay İstasyonu'na ve buradan astronot ve kargo taşıyan Dragon uzay aracını başlatmak için kullanılırlar.

Yörüngedeki cihazların sayısı arttıkça, uzmanlar tıkanıklık konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başlıyor. Uydular daha önce yörüngede çarpıştı ve bu tür olaylar yerdeki insanlara pek bir tehdit oluşturmasa da, kazanın enkazı yıllarca veya on yıllarca yörüngede kalabilir.

Bu konu Hakkında yorum yaparak görüşlerinizi belirtebilirsiniz...

Teknoloji ve Dünya hakkındaki diğer yazılarımız için ; Teknoloji Dünya 


Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski