İntel işlemci serileri ve Sınıfları

Celeronlar ve Pentiumlar

Bunların her ikisi de bütçe markasıdır ve her iki satırdaki işlemciler saat hızıyla farklılaşma eğilimindedir ve başka bir şey değildir. Skylake Pentiumlar G4000 serisi yongalar, Celerons G3000 serisi. Hepsi Turbo Boost, Hyperthreading ve 3MB önbellek içermeyen çift çekirdekli CPU'lardır ve genellikle temel Intel HD 510 entegre GPU ile eşleştirilir.

İntel i3

Bu CPU'lar hala çift çekirdekli ancak her fiziksel çekirdek için işletim sistemine iki mantıksal işlemci çekirdeği sunan Hyperthreading ekliyor . Bu, çok çekirdekli iş yüklerinde performansa yardımcı olabilir, ancak dört çekirdekli bir CPU'ya geçmekten artacağınız bir yere yakın değildir. Core i3-6100 CPU'lar 3MB önbellek içerirken, 6300 serisi yongalar 4MB önbellek içerir; neredeyse hepsi Intel HD 530 GPU kullanıyor.

İntel i5

Bunların tümü Hyperthreading özelliği olmayan dört çekirdekli işlemcilerdir ve  muhtemelen üst düzey kullanıcılar için en iyi fiyat ve performans dengesini temsil eder. Ayrıca, yeterli termal tavan boşluğu olduğunda veya daha az çekirdek aktif olarak kullanıldığında CPU'nun daha yüksek saat hızlarında çalışmasına izin veren Turbo Turbo Boost özelliğini de kullanıyorlar.

Tüm iş yükleri iki ekstra işlemci çekirdeğinden faydalanamaz, ancak video düzenleme, Photoshop çalışması ve gittikçe artan sayıda oyun dört çekirdekten daha mutlu olur. Tüm bu CPU'lar 6MB önbellek içerir ve çoğunda Intel HD 530 GPU'lar bulunur.

Çekirdek i7

Bunlar en iyi Hyperthreading, daha yüksek saat hızları ve 8 MB önbellekli Core i5 yongaları olarak tanımlanır. Aksi takdirde aynıdırlar. Core i3 CPU'larda olduğu gibi, Hyperthreading kesinlikle çok iş parçacıklı programlarda performansa yardımcı olur, ancak Pentium veya Core i3'ten Core i5'e atlamak size bir i5'ten i7'ye atlamaktan çok daha büyük bir performans artışı sağlar.

İntel işlemci ekleri ve kullanım amacı nedir ?

T serisi :

Bunlar, genellikle (ancak her zaman değil) daha düşük güç tüketimine dönüşen daha düşük TDP değerlerine sahip düşük güçlü masaüstü yongalarıdır. Bu güç tasarrufu genellikle CPU'ların maksimum saat hızını azaltarak gerçekleştirilir. Örneğin, bir Core i7-6700'ün TDP değeri 65W, taban frekansı 3.4GHz ve Turbo frekansı 4.0GHz'dir. Bir Core i7-6700T , 35W'lık bir TDP'ye , 2.8GHz'lik bir temel frekansa ve maksimum 3.6GHz'lik bir saat hızına sahiptir.

K serisi :

Bu nispeten nadir bulunan işlemci son ekidir, üst düzey bir Intel Z170 yonga seti ile eşleştirildiğinde hızı aşırtılabilen bir çarpan kilidi açılmış CPU'yu ifade eder . Yongalar ayrıca dört çekirdekli CPU için standart 65W'a göre daha yüksek 91W TDP'ye sahiptir.

E-serisi : 

E “gömülüdür”, bu da bunların çoğunlukla önceden oluşturulmuş sistemlerle geleceğini veya anakartlara lehimlendiğini ima eder. Sistem üreticileri bunu çoğunlukla görmezden gelebilir.

P serisi : 

Çekirdek 2 gün içinde, bir P serisi yonga seti entegre GPU içermiyordu. Şimdi, P serisi yongaları sadece daha yavaş tümleşik GPU'ları içerir. Git şekil.

U serisi

Bunların hepsi, üst düzey Ultrabook'lardan ana dizüstü bilgisayarlara ve düşük uçlu modellere kadar her şeyde Intel'in dizüstü bilgisayar yongaları haline gelen çift çekirdekli işlemcilerdir.

TDP'leri ve entegre grafik işlemcileriyle farklılaşan üç farklı U serisi Core i3, i5 ve i7 Skylake işlemcisi vardır. Söylemenin bir yolu dört basamaklı model numarasıdır: iki sıfırla bitiyorsa, Intel HD 520 GPU'lu 15W işlemci anlamına, 50 veya 60 sayısı ile biterse Intel Iris 540 GPU'lu 15W işlemci, bellek darboğazlarını hafifletmek için 64MB eDRAM ekler. Bir 7 ile biterse, Intel Iris 550 GPU ve daha yüksek 28W TDP'ye sahip, bu da hem CPU hem de GPU'nun daha uzun süre daha yüksek hızlarda çalışabileceği anlamına geliyor.

U serisi Celeronlar, 2MB önbellek ve Intel HD 510 GPU içeren çift çekirdekli yongalardır. Pentiumlar ve daha iyisi Hiper iş parçacığı içerir. Core i3'ler 3MB önbellek, Core i5'ler ve daha iyi Turbo Boost ekliyor ve Core i7'ler 4MB önbellek içeriyor. Core i3s, i5s ve i7'lerin tümü, yukarıda açıklandığı gibi bir Intel HD 520 GPU veya bir Iris 540/550 GPU içerir.

HQ serisi

Bu sadece Core i5 ve i7 yongaları için geçerlidir, bu yüzden en azından takip edilmesi gereken birkaç tane var. Yine, tam resmi elde etmek için son ek ve model numarasının bir kombinasyonunu bilmeniz gerekir.

Bunların hepsi dört çekirdekli işlemciler; Core i5'lerde 6MB önbellek bulunur ve Core i7'lerde 8MB önbellek ve Hyperthreading bulunur. Ailenin bazı üyeleri, diğerlerinden daha daha iyi entegre GPU'lar ile geliyor ve model numaralarının geldiği yer burası.

Model numarası 50 veya 70 ile bitiyorsa (sırasıyla Core i5s ve i7'ler için), Intel'in şimdiye kadar taşıdığı en güçlü entegre GPU'lu Intel'in Iris Pro Graphics 580 GPU'su olan bir çipiniz var. Artan sayıda yürütme birimi (AB) ve 128 MB eDRAM önbellek sayesinde Iris Pro performansı orta seviye özel GPU'ya yaklaşıyor. Bu eDRAM, CPU için hızlı bir bellek önbelleği olarak da kullanılabilir; bu, grafiklerle ilgisi olmayan belirli iş yüklerine hız artışı sağlar.

İşlemci model numarası başka bir şeyle (00, 20 veya 40) bitiyorsa, eDRAM içermeyen bir Intel HD 530 GPU'nuz vardır. Bu işlemciler Iris Pro sürümlerinden önemli ölçüde daha ucuzdur ve CPU çekirdeklerini büyük bir GPU ve bir grup eDRAM ile paylaşmadıkları için daha uzun süre daha hızlı çalışabilirler. Sadece onunla birlikte gelen düşük grafik performansı (ve ekstra önbellek eksikliği) ile yaşamak zorunda.

HK serisi

Bu aileye yalnızca bir CPU aittir: Core i7-6820HK . Bu, kilitlenmemiş, hız aşırtmalı dört çekirdekli bir dizüstü bilgisayar işlemcisidir. Hız aşırtmalı bir işlemci sizler için iyi bir tercih olabilir.

H serisi

Bu yazıdan itibaren sadece Core i3-6100H için geçerli olan bir başka nadir intel son ekidir . Bu, Hyperthreading özellikli çift çekirdekli bir CPU ve daha yaygın U serilerinden oldukça yüksek bir 35W TDP anlamına gelir. Ekstra TDP tavan boşluğu, daha uzun süreler boyunca maksimum 2,7 GHz hızında çalışmasına izin verecek ve HD 530 GPU'ya, U serisinde daha yaygın olan HD 520 GPU'dan biraz daha iyi bir yer açacaktır. H serisi, U serisi tamamen değiştirilecek kadar gelişene kadar Intel'in ana akım çift çekirdekli dizüstü çipleri olan eski M serisi için bir yedek gibi görünüyor.

Düşük güç tüketimi işlemci sınıfları:

M serisi

Bunlar kendi kategorilerini alır çünkü özel bir durumdur. Skylake itibariyle Intel'in üç Core M markası vardır: Core m3, m5 ve m7. Hepsi Hyperthreading, Turbo Boost, 4MB önbellek ve Intel HD 515 GPU'lu çift çekirdekli işlemci sınıfına girer. Bir kullanıcının bakış açısından, tek gerçek fark, Core m3 için 2.2GHz'den Core m7 için 3.1GHz'e kadar değişen pik saat hızıdır.

Bu işlemciler oldukça düşük taban frekanslarına sahiptir ve sistemleri duyarlı hissetmek için Turbo Boost'a güvenir, bu nedenle U serisi yongalardan veya daha yüksek TDP'lere sahip diğerlerinden daha daralmaya eğilimli olurlar (Core M, 4.5W TDP'ye sığacak şekilde tasarlanmıştır, U serisi çipin üçte birinden daha az). Buna karşılık, Core M kullanan sistemler genellikle tamamen fansızdır, bu da aşırı aktif bir fana sahip standart bir Windows dizüstü bilgisayardan geliyorsanız kolayca kullanılabilir.

N3000 serisi Celeronlar ve Pentiumlar

Bu yongalar Celeron ve Pentium markası altında satılıyor ancak “Airmont” adı verilen farklı bir CPU mimarisi kullanıyorlar. Bu yongalar (yalnızca CPU yerine tüm yongadan bahsederken “Braswell” olarak da adlandırılır) daha düşük CPU ve GPU performansına sahiptir ve genellikle yalnızca giriş seviyesi PC'lerde ve Chromebook'larda bulunur.

Bu Celeronlar ve Pentiumlar kendi başlarına o kadar da kötü değiller, ama talihsiz gerçek, genellikle daha yavaş depolama ve palet miktarlarında RAM ile eşleştirilmeleridir.


Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski