Termal macun ne zaman değiştirilmeli, Ne işe yarar, Nasıl Sürülür ?

Hepimizin son zamanlarda aşina olarak duyduğu ve yenilenmesi konusunda tereddütlerinin olduğu bir konuya değinmek istedik. 

Öncelikle ne sebeple değiştirildiğine bir göz atalım…

Termal macun ne işe yarar ?

Termal macun genel olarak işlemci ile soğutucunun arasında sürülen ne çok ne az sürülmesi gereken bir malzemedir. Termal macunun ana amacı işlemcinin fazla ısınmasını engelleyerek yanması ve yeni işlemci almak yerine kullandığınız işlemciyi daha uzun süre kullanmanıza olanak sağlar. İşlemci ile soğutucu arasındaki boşlukların dolmasını sağlayarak işlemcinin soğutucudan maksimum derecede soğutma görevini sağlamak için üretilmiştir.

Termal macun ne zaman değiştirilmelidir ?

Genel olarak bakıldığında yazılar ve bilgisayar mühendislerinin önerisi minimum 3-6 ay arası, maksimum 1 yılda değiştirmektir. Ancak bu kişisel kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Bilgisayarın kullanım süresine göre termal macun değişikliği farklılık göstermektedir.

Termal Macun değişmez ise ne olur ?

Termal macun doğru zamanda değişmez ise kuruyacak ve işlemcinin ısınmasına yol açacaktır. Belkide yanmasına sebep olabilir. Ancak bilgisayar kendini korumaya alacağı için siyah ekran ve açılmayan bir bilgisayar ile de karşılaşabilirsiniz.

Termal macunun bittiğini nasıl anlarız ?

Genel olarak yukarıda belirttiğimiz gibi siyah ekranla karşılaşabilirsiniz veya bilgisayarınızın fazla ısındığını hissedebilirsiniz. Teknik olarak ise testlerde işlemci sıcaklığının olması gerektiğinden fazla olması da öğrenmeniz için farklı bir yöntem olabilir.

Termal macun nasıl sürülür ?

Termal macun’u fazla veya az sürmemeniz gerekir. 1-2 damla kadar işlemcinin üzerine sıktıktan sonra bir kağıt veya kartvizit gibi ürünler yardımı ile çok ince veya çok kalın bir tabaka olmayacak şekilde sürebilirsiniz. Kalın veya ince sürülen termal macun bilgisayarınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Kalın sürülen macun soğutucu yerleştirilirken kenarlardan taşacaktır. İnce sürülen macun ise aralarda boşluk olacağı için soğutucunun işlemciyi yeterli derecede soğutmamasını sağlayacaktır.  Her yere eşit miktarda dağılmalıdır.

Termal macun Önerisi

  • Cooler Master Mastergel Maker
  • Noctua NT-H1
  • Cooler Master MasterGel Pro
  • Arctic MX-4
  • Zalman ZM-STG2
  • Xigmatek PTI-G3606

 

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski