Coronavirüs nedir? ,Almamız gereken önlemler nelerdir?

Koronavirüs nedir?

Coronavirüsler hayvanlarda hastalığa neden olan bir virüs ailesidir. Yeni virüs de dahil olmak üzere yedi farklı insana sıçradı, ancak çoğu soğuk algınlığı semptomlarına neden oldu.



Covid-19, 2002-2003 yılları arasında dünya çapında süpürülen ciddi akut solunum sendromu (Sars) ile yakından ilişkilidir. Bu virüs yaklaşık 8.000 kişiye bulaştı ve yaklaşık 800'ü öldürdü, ancak kısa sürede kendini öldürdü, çünkü enfekte olanların çoğu ciddi derecede hastalandı. kontrol etmek daha kolaydı.

Başka bir koronavirüs,  2012'de ilk ortaya çıkmasından bu yana vakaları ara sıra meydana gelen Ortadoğu solunum sendromudur (Mers) - yaklaşık 2.500 vaka ve yaklaşık 900 ölüm olmuştur. 

Covid-19, diğer iki koronavirüsten farklıdır, çünkü hastalık spektrumu geniştir ve vakaların yaklaşık yüzde 80'i hafif bir enfeksiyona yol açar. Hastalığı taşıyan ve semptom göstermeyen birçok insan da kontrolünü daha da zorlaştırabilir. 

Şimdiye kadar, Covid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 20'si "şiddetli" olarak sınıflandırılmıştır ve mevcut ölüm oranı, yere ve en önemlisi iyi hastane bakımına erişimine bağlı olarak yüzde 0,7 ile yüzde 3,4 arasında değişmektedir.

Çin'deki bilim adamları, Covid-19'un bir diğerinden daha agresif olan iki aşının mutasyona uğradığına inanıyor ve bu da bir aşı geliştirmeyi daha karmaşık hale getirebilir.


Salgın nasıl başladı?

Koronavirüs kaynağının Wuhan'da balık ve kuşlar da dahil olmak üzere hem ölü hem de canlı hayvanları satan bir "ıslak pazar" olduğuna inanılıyor . 

Bu tür pazarlar, canlı hayvanların sahada tutulması ve kasaplanması durumunda hijyen standartlarının sürdürülmesi zor olduğundan, hayvanlardan insanlara sıçrayan virüslerin riski daha yüksektir. Tipik olarak, hastalığın türlerden türe yayılmasına izin verecek şekilde yoğun bir şekilde paketlenirler.

Covid-19'un hayvan kaynağı henüz tanımlanmamıştır, ancak geldiği yerin yarasalar olduğu düşünülmektedir. Yarasalar Wuhan pazarında satılmadı, ancak canlı tavuklara veya orada satılan diğer hayvanlara bulaşmış olabilir. 

Yarasalar, Ebola, HIV ve kuduz gibi çok çeşitli zoonotik virüslere ev sahipliği yaparlar.

Koronavirüsün hafif semptomları nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, koronavirüsün ana semptomları genellikle şunları içerir:


  • Kuru öksürük 

  • Sıcaklık

  • Yorgunluk / uyuşukluk

  • Nefes darlığı (daha ciddi vakalarda)
Bazı hastalar "ağrı ve ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal" olabilir, WHO ekliyor. "Bu belirtiler genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur ancak herhangi bir belirti geliştirmez ve kendilerini iyi hissetmezler".

Kuluçka süresi nedir?

Semptomların virüse yakalandıktan iki ila 10 gün sonra ortaya çıktığı düşünülür, ancak 24 güne kadar olabilir.

Çoğu insan (yaklaşık yüzde 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir. Bununla birlikte, her altı kişiden biri (yüzde 16) ağır hastalanır ve nefes almada zorluk çeker.

Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri, akciğer şikayetleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Koronavirüsünüz olabileceğini düşünüyorsanız nasıl izole olursunuz?

  • Evde kalın.
  • İşe ve diğer ortak alanlara gitmeyin.
  • Toplu taşıma ve taksileri kullanmayın.
  • Mağaza,Avm vb. toplu yerlere gitmeyin.

Koronavirüs nasıl yayılır ve kendimi nasıl koruyabilirim?

Takip etmeniz gereken en önemli tavsiye evde kalmak ve ellerinizi yıkamaktır.

Soğuk algınlığı ve grip böcekleri gibi, yeni virüs bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında damlacıklar yoluyla yayılır. Damlacıklar üç metreye kadar seyahat eder, daha sonra başkaları tarafından dokunulur ve daha da yayılır.

İnsanlar enfekte elleri ağız, burun veya gözlere dokunduğunda virüsü yakalar.

Kendinizi korumak için yapabileceğiniz en önemli şey, ellerinizi sık sık sabun ve su veya el dezenfektanı ile yıkayarak temiz tutmaktır. 

Ayrıca ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının - hepimizin bilinçsizce saatte ortalama 15 kez yaptığı bir şey .


Koronavirüs havadan mı geliyor?


Hastalığın hava kaynaklı olup olmadığı hakkında bazı tartışmalar var - henüz bir kanıt yok, ancak bu değişebilir. Havadaki virüsler damlacıklardan yayılanlardan daha uzun süre kalır ve ayrıca klima ve havalandırma sistemlerinde de yayılabilir. 

Şu anki tavsiye, hastalığın sadece enfekte bir kişinin iki metre içinde 15 dakikadan fazla harcama olarak tanımlanan yakın temaslar arasında yayılabileceğidir.

Dünyada son durum;


Türkiyede son durum;



Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski