Elon Musk ve Jeff Bezos Aya iniş sistemi için Nasa ile sözleşme İmzaladı



Perşembe günü NASA, Uzay Kurumunun ay-Mars kampanyası kapsamında Beyaz Saray'ın hızlandırılmış son tarihi olan 2024 yılına kadar astronotları aya taşıyabilen ay iniş sistemleri kurmak için SpaceX, Blue Origin ve Dynetics uzay şirketlerini seçti.

Teknoloji milyarderleri Elon Musk ve Jeff Bezos şirketlerini içeren üç şirket NASA'dan aldıkları 967 milyon doları paylaşacak, ancak şirketlerin alacağı miktarlar net olarak bilinmiyor.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine Perşembe günü gazetecilere verdiği röportajda, ajansın 1972'den bu yana ilk ay inişini “tarihi” olarak nitelendirerek “Bu, aya ulaşmak için ihtiyacımız olan son parça” dedi.



Yaklaşık 50 yıl önce astronotları aya getiren Apollo programından farklı olarak, NASA, ajansın en sonunda insanların Mars'a ulaşmasına olanak tanıyacağı Dünya'nın uydusunda uzun vadeli bir yatırım için hazırlanıyor.

NASA'nın insan iniş sistemi program yöneticisi Lisa Watson-Morgan Perşembe günü gazetecilere verdiği röportajda, "üç sağlayıcı seçmek(SpaceX, Blue Origin ve Dynetics), bir şirketin geliştirilmesinde geride kalması durumunda NASA'nın yedekliliğe sahip olmasını sağlıyor." şekilde söylemlerde bulundu.

Elektrikli otomobil firması Tesla'ya liderlik yapan Musk, “Sanırım aydaki bir üs ve uzayda insanları göndererek ve kendi kendine yeten bir şehre sahip olan uzayda inanılmaz heyecan verici bir gelecek potansiyeline sahibiz” dedi.



Geçen yıl Bezos, Blue Origin'in ay inişi Blue Moon için tasarımını tanıttı. Bezos, Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Draper ile sistemi ana müteahhit olarak inşa etmeyi planlıyor . Blue Origin, kendi ağır kaldırma roketi New Glenn'i kullanarak iniş sistemini başlatmayı planlıyor.

Gelecek ay NASA için ilk insanlı görevini başlatmak üzere olan Musk'un SpaceX'i, mürettebatı ve 100 pound'a kadar kargoyu aya göndermek için Starship iniş sistemini geliştirecek.


Leidos Holdings Inc birimi olan Dynetics , Boeing-Lockheed ortak girişimi olan United Launch Alliance'ın Vulcan sisteminde başlatacağı insan iniş sistemini geliştiriyor. 

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski