Dünya Rekoru kırıldı! Tek bir optik çipten en yüksek internet hızı: 44,2 Tbps


Monash, Swinburne ve RMIT üniversitelerinden araştırmacılar, Avustralya'nın en hızlı internet veri hızını ve dünyanın hızını tek bir optik çipten başarıyla test etti ve kaydetti ve 1000 yüksek çözünürlüklü filmi bir saniyede indirebilen en hızlı internet hızına sahip olarak Dünya rekoru kırdı.

Prestijli Nature Communications dergisinde yayınlanan bu bulgular, Avustralya'nın telekomünikasyon kapasitesinin önümüzdeki 25 yılını hızlı takip etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu evde yetiştirilen teknolojinin dünya çapında yaygınlaştırılma olasılığına da sahip.

COVID-19'un son zamanlarda izolasyon politikalarıyla vurgulanan, dünyanın internet altyapısına yapılan baskılar ışığında, Dr Bill Corcoran (Monash), Sayın Profesör Arnan Mitchell (RMIT) ve Profesör David Moss ( Swinburne), tek bir ışık kaynağından saniyede 44.2 Terabit (Tbps) veri hızına ulaşabildi.

Bu teknoloji aynı zamanda Avustralya'nın Melbourne kentinde bulunan 1.8 milyon hanenin yüksek hızlı internet bağlantılarını ve yoğun dönemlerde milyarlarca dünyayı destekleme kapasitesine sahiptir.


Bu büyüklükteki gösterimler genellikle bir laboratuvarla sınırlıdır. Ancak, bu çalışma için araştırmacılar, bu rekoru getiren hızlara, ağı verimli bir şekilde yük test edebildikleri mevcut iletişim altyapısını kullanarak ulaştılar.

Mevcut 80 telekomünikasyon donanımından daha küçük ve daha hafif olan tek bir ekipmanla değiştiren yeni bir cihaz kullandılar. Bu ekipmana NBN tarafından kullanılan aynaları kullanan altyapıya ekilmiş ve yük testi yapılmıştır.

Herhangi bir mikro tarak bir saha denemesinde ilk kez kullanıldı ve tek bir optik çipten üretilen en yüksek miktarda veriye sahip olarak Dünya'nın en yüksek internet hızını üzerinde barındırmayı başardı.

Araştırmanın baş yazarı ve Monash Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr Bill Corcoran yaptığı açıklamada “Şu anda, uzaktan çalışma, sosyalleşme ve akış için interneti kullanan benzeri görülmemiş sayıda insan nedeniyle internet altyapısının iki ila üç yıl içinde nasıl duracağına dair bir zirve yapıyoruz. İnternet bağlantılarımızın kapasitesini ölçeklendirmemiz gerektiğini gerçekten gösteriyor ” dedi ve devam ederek;


“Araştırmamızın gösterdiği şey, NBN projesi sayesinde halihazırda toprağa sahip olduğumuz liflerin, şimdi ve gelecekte iletişim ağlarının bel kemiği olma yeteneğidir. Gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için ölçeklenebilir bir şey geliştirdik.”

“Ve burada bahsettiğimiz sadece Netflix değil - iletişim ağlarımızı ne için kullandığımızın daha geniş bir ölçeğidir. Bu veriler, kendi kendine giden arabalar ve gelecekteki ulaşım için kullanılabilir ve tıp, eğitim, finans ve e-ticaret endüstrilerine yardımcı olabilir, ayrıca kilometrelerce uzaklıktaki torunlarımızla birlikte okuyabilmemizi sağlayabilir. ”

Optik mikro tarakların iletişim sistemlerini optimize etme üzerindeki etkisini göstermek için, araştırmacılar RMIT Melbourne Şehir Kampüsü ve Monash Üniversitesi Clayton Kampüsü arasına 76.6km 'karanlık' optik fiber yerleştirdiler. Optik fiberler Avustralya'nın Akademik Araştırma Ağı tarafından sağlandı.

Bu lifler içinde, araştırmacılar, geniş bir uluslararası işbirliğinin bir parçası olarak Swinburne Üniversitesi'nin katkıda bulunduğu mikro tarağı, tek bir yongadan yüzlerce yüksek kaliteli kızılötesi lazerden oluşan bir gökkuşağı gibi davranıyorlardı. Her bir 'lazer' ayrı bir iletişim kanalı olarak kullanılabilme kapasitesine sahiptir.

Araştırmacılar, 4THz bant genişliği boyunca en yüksek internet kullanımını simüle ederek her kanaldan maksimum veri gönderebildiler.


Sayın Profesör Mitchell, 44,2 Tbps'lik optimum veri hızına ulaşmanın mevcut Avustralya altyapısının potansiyelini gösterdiğini söyledi. Projenin gelecekteki hedefi, mevcut vericileri, saniyede yüzlerce gigabayttan, boyutu, ağırlığı veya maliyeti artırmadan saniyede onlarca terabayta doğru ölçeklendirmektir.

Sayın Profesör Mitchell, “Uzun vadeli, bu tür veri hızının mevcut fiber optik bağlantılarda minimum maliyetle elde edilmesini sağlayabilecek entegre fotonik yongaları oluşturmayı umuyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz ve daha üst teknolojiler yapmayı planlıyoruz.” dedi.

“Başlangıçta, bunlar veri merkezleri arasındaki ultra yüksek hızlı iletişim için cazip olurdu. Bununla birlikte, bu teknolojinin dünya genelindeki şehirlerde halk tarafından ticari kullanım için kullanılabilecek kadar düşük maliyetli ve kompakt hale geldiğini hayal edebiliyoruz.”

Swinburne Üniversitesi Optik Bilimler Merkezi Müdürü Profesör Moss şunları söyledi: “Mikro-tarak cipslerini icat ettiğimden bu yana geçen 10 yıl içinde çok önemli bir araştırma alanı haline geldiler. İlgi odağı gün geçtikçe artış sağlıyor.

“Ultra yüksek bant genişliğine sahip fiber optik telekomünikasyon yeteneklerini görmek gerçekten heyecan verici. Bu çalışma, tek bir yonga kaynağından tek bir optik fiberden bant genişliği için bir dünya rekorunu temsil eder ve ağın en ağır kaldırmayı yapan kısmı için muazzam bir atılımı temsil eder. Mikro-taraklar, dünyanın doyumsuz bant genişliği talebini karşılamamız için büyük bir vaat sunuyor. ”

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski