SpaceX NASA'nın tarihi görevini başlattı! Uluslararası Uzay İstasyonu'na iki astronot fırlatıldı!




 NASA ve SpaceX, Amerikan uzay uçuşunda tarihi bir dönüm noktasına ulaştı ve yeni Crew Dragon kapsülünün ilk mürettebat test uçuşunda Uluslararası Uzay İstasyonu'na başlayan bir yolculuğa başarıyla iki astronot fırlattı.

2011'de düzenlenen uzay mekiği programından sonra ilk defa astronotlar tarihi bir yolculuğun parçası oldu. Yani Nasa 2011'den beri ilk kez Amerika topraklarından hem bir mekik fırlatmış oluyor hemde Amerikalı Astoronotları içinde bulunduruyor ve Amerikalı astronotları uzaya gönderdiği ilk test sürüşü olmuş oluyor.

Astronotlar Bob Behnken ve Doug Hurley, 30 Mayıs Cumartesi günü saat 12: 22'de Kennedy Uzay Merkezi, Kennedy Uzay Merkezi'ndeki ünlü Launch Pad 39A'dan, SpaceX Falcon 9 roketinin üstünde Mürettebat Ejderha kapsülü ile fırlatıldı. Roketin ilk aşamasına artık ihtiyaç duyulmadığında ayrıldı ve Atlantik Okyanusu'ndaki bir drone gemisinde SpaceX tarafından yakalandığı Dünya'ya düştü.


Astronotlar, 31 Mayıs Pazar günü saat 07: 27'de PT'ye yerleştirmeye başlaması için ISS'ye gelmesi planlanan 19 saatlik yolculuklarına başladı. Kapsül ile istasyon arasındaki kapağın saat 9.45'te PT'de açılması planlanıyor, Behnken ve Hurley, mevcut ISS ekibi - NASA astronotu ve Komutan Chris Cassidy ve Roscosmos kozmonotları ve Uçuş Mühendisleri Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner tarafından karşılanacak.

Behnken ve Hurley'in ISS'de bir ila üç ay geçirmeleri , yerleştirilen kapsül üzerinde daha fazla test yapmaları ve ISS ekibine bakım görevleri ve bilimsel araştırmalarında yardımcı olmaları bekleniyor. Kesin kalma süreleri, SpaceX ve NASA'nın bir sonraki lansmanlarını ne zaman yapmaya hazır olduklarına bağlı olacaktır, bu da astronotlar güvenli bir şekilde geldiğinde karar verilecektir.


Test uçuşunun başarıyla tamamlanmasıyla SpaceX'in yakında Ticari Ekip Programının bir parçası olarak Dünya ve ISS arasındaki NASA astronotlarını düzenli olarak feribotla atmaya başlaması bekleniyor. NASA Yöneticisi Jim Bridenstine, ajansın özel sektör deneyiminden yararlanarak paradan tasarruf etmesi için NASA'nın düşük Dünya yörüngesinde yer alan sağlam bir uzay tabanlı pazarın bir parçası olarak SpaceX gibi özel şirketlerin müşterisi olma arzusundan bahsetti.

NASA, uzay mekiği programının bir parçası olarak Columbia yörüngesinin ilk yörünge uçuşu olan STS-1 adlı bir görevde, 1981'den beri ABD'den yeni bir araçta insanları uzaya fırlatmamıştı. Yani 1981'den bu zamana yeni kullanılan mekik ile Nasa yeni bir tarihi yeniliğe adım atıyor.

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski