Dünyanın en hızlı bilgisayarı olmayı başardı ! - Fugaku


Dünyanın en hızlı bilgisayarı, Japon süper bilgisayar Fugaku, 2011'den bu yana ilk kez küresel iki yılda bir hız sıralamasında ilk sırayı aldı.

Genellikle, Çin ve Amerikan süper bilgisayarları zirvede olur ancak bu bilgisayar onların önüne geçerek en hızlı bilgisayar olmayı üzerinde bulunduruyor.

Söz konusu bilgisayar, Fugaku , şu anda deneysel COVID-19 ( koronavirüs ) araştırmaları için kullanılmaktadır.
Bir Japon süper bilgisayar, 2011'den bu yana ilk kez ünlü bir küresel hız yarışmasında en yüksek ödülü aldı ve genellikle kazanan Çinli ve Amerikalı rakipleri yendi. Süper bilgisayar olarak adlandırılan Fugaku, yılda iki kez Top500 Listesinde 415.53 petaflop puanı alarak birinciliği üzerinde bulunduruyor.

Bunu bir bağlamda ifade etmek gerekirse, tek petaflop hızına sahip bir sistem bir katrilyon "kayan nokta işlemi" veya bilgisayar aritmetik hesaplaması yapabilir. Indiana Üniversitesi'ne göre, bir petaflop süper bilgisayarı takip etmek için 31.688.765 yıl boyunca her saniye bir hesaplama yapmanız gerekir. Bunu 415.53 petaflop ile çarpın ve bu yaklaşık 13.2 milyar yıl boyunca her saniye bir hesaplama anlamına geliyor.


Bu, ilk kez Gelişmiş Azaltılmış komut kümesi hesaplama Makinesi (ARM) süper bilgisayarının Top500 Listesindeki giriş yuvasını ilk kez aldığını gösterir. Genellikle, daha az transistör gerektiren , daha ucuz olan, daha az güç kullanan ve daha az ısı üreten ARM işlemcileri , akıllı telefonlar, tabletler veya dizüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazların dünyasına düşerek Fugaki'nin kazanmasını özellikle zorlaştırıyor.

Arm'ın IP Ürünleri Grubu başkanı Rene Haas, yaptığı bir açıklamada , "Arm için bu başarı, akıllı telefonlardan dünyanın en hızlı süper bilgisayarına uzanan bilgi işlem platformumuzun güç verimliliğini, performansını ve ölçeklenebilirliğini gösteriyor." Dedi. Bu firmaya kısaca bir bakacak olursak, Arm Holdings, ARM yongalarını ilk kez tanıtan Softbank'ın sahip olduğu yarı iletken bir şirkettir.

Fugaku en yakın rakibi, mağlup Zirvesi'ne IBM tarafından geliştirilen süper bilgisayar Sierra, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda hayatını Tennessee-by 266,93 petaflop ile sürdürüyor (Sierra nükleer silah araştırmaları için tasarlanmış). Bu süper bilgisayar, Kasım ayında , 148.6 petaflop'ta sıralandığında, son yarışmada Top500 Listesinin zirvesindeydi.

En son sıralamada ABD'den dört süper bilgisayar, ikisi İtalya'dan, ikisi Çin'den, biri Japonya'dan ve biri İsviçre'den olmak üzere dört süper bilgisayar vardı.

Fugaku, Japonya'nın Kobe şehrindeki RIKEN Hesaplamalı Bilim Merkezi'ne kuruldu. Orijinal fikir 2014'te ortaya çıktı ve süper bilgisayar Nisan 2021'e kadar tamamen işlevsel olmayacak.


RIKEN'de yaklaşık 3.000 araştırmacı, Fukagu'yu ilaç keşfi için kullanıyor; kişiselleştirilmiş ve önleyici tıp; doğal afet simülasyonları; ve evrenin temel yasaları üzerine çalışmalar. Ve deneysel olarak, araştırmacılar Fugaku'yu virüsün yayıldığını gösteren teşhis, tedavi ve simülasyonlar için COVID-19 araştırmaları için bile kullanıyorlar.

RIKEN Center yönetmeni Satoshi Matsuoka "Fugaku, kamu yararına olan çeşitli uygulamalarda yüksek performans elde etme fikrine dayanarak geliştirildi ... ve tüm büyük süper bilgisayar kriterlerinde üstün olduğunu gösterdiği için çok mutluyuz. " 

"Bunun için geliştirilen öncü BT'nin COVID-19 gibi zor sosyal zorluklarda büyük ilerlemelere katkı sağlayacağını umuyorum." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski