SSD VS HDD - Hangisiniz almalısınız ?


İhtiyaçlarınız için en uygun olanı seçmenize yardımcı olacak Harddisk drive (HDD) ve yarıiletken sürücülerin (SSD) artılarını ve eksilerini inceleyeceğimiz SSD ve HDD kılavuzumuza hoş geldiniz.

Yeni bir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar satın almak istediğinizde veya makinenizi yükseltmenin yollarını araştırıyorsanız, hem hard disk'e hem de SSD'lere çok sayıda referans görürsünüz, ancak hangisi sizin için en iyisidir sorusunun yanıtını bu yazımızdan ayrıntılı olarak bulacaksınız...

Burada iki depolama ortamını karşılaştıracağız, hangi görevlerde başarılı olduklarına ve hangilerinin o kadar iyi olmadıklarına bakacağız.

Bir masaüstü bilgisayarınız varsa, her iki sabit sürücüyü de aynı anda kurabilme lüksüne sahip olacaksınız. Bu rotadan aşağı inerseniz, bu kılavuz, performanslarını en üst düzeye çıkarmak için bu sürücüleri kullanmanın en iyi yollarını belirlemenize yardımcı olacaktır.

SSD ve HDD teknolojisini karşılaştırmaya başlamadan önce, gelin kısaca sürücü türlerine hızlı bir göz atalım.

Hard disk drive (HDD) nedir?

Bir masaüstü bilgisayarınız varsa, muhtemelen işletim sisteminin, yüklediğiniz uygulamaların yanı sıra dosya ve klasörlerinizin depolandığı hard disk sürücüsüne sahip olması sizler için iyi olacaktır.

Geleneksel bir sabit diskte, plakalı olarak bilinen dairesel bir disk bulunur. Disk dönerek okuma-yazma kolunun disk üzerindeki verileri okumasına (veya üzerine veri yazmasına) izin verir.


Tabla ne kadar hızlı dönerse, sabit disk o kadar hızlı çalışır, bu da işletim sisteminizin ne kadar hızlı tepki vereceğini ve sürücüde yüklü uygulamaların yüklenmesi ve açılması için ne kadar zaman alacağını etkileyebilir. Bu dönüş hızı diskleri satın aldığınızda karşınıza çıkacaktır en yüksek hızda olanı almanız sizler için faydalı olacaktır.

Eski sabit sürücüler, bilgisayarın anakartına bağlanmak için bir IDE bağlantı noktası kullanır, ancak çoğu modern sabit sürücü SATA bağlantısı kullanır. SATA'nın en son sürümü olan SATA III, modern anakartlarda bulunur ve bir HDD için mümkün olan en hızlı veri aktarımını sağlar.

Solid State Drive (SSD) nedir?

solid state drive (SSD) daha yeni bir depolama teknolojisidir, ancak yakın zamandan beri piyasadadır ve modern bir dizüstü bilgisayarınız varsa, muhtemelen bir SSD kullanması muhtemeldir. Genelde dizüstü bilgisayarlarda ofis tarzı uygulamalar için kullanıldığı üzere pekte büyük bir depolamaya ihtiyacınız olmayacaktır.

Adından da anlaşılacağı gibi SSD'nin, HDD gibi hareketli parçası yoktur. Bunun yerine, NAND flash bellek kullanır. SSD'de ne kadar çok NAND (Negatif-AND) bellek yongası varsa, o kadar fazla depolama kapasitesine sahiptir. Modern teknoloji, SSD'lerin her zamankinden daha fazla NAND çipine sahip olmasını sağlar, bu da SSD'lerin HDD'lere benzer kapasitelere sahip olabileceği anlamına gelir.

Birçok SSD, SATA III bağlantı noktaları ile birlikte gelir, bu da bir HDD yerine kolayca kurulabilecekleri anlamına gelir ve çoğu da daha küçük sabit sürücülerin de geldiği 2.5 inç biçiminde gelir. Ancak, SATA III'ün maksimum veri çıkışı 600 okuma 600 yazma'dır. ve HDD'ler için iyi olsa da, SDD'ler çok daha yüksek hızlara sahip olabilir, yani SATA III bağlantılı bir SSD'niz varsa, sürücünün performansı aslında SATA bağlantısı tarafından tutulur.

Hız konusu benim için önemli diyorsanız, PCIe bağlantısı olan SSD'leri alabilirsiniz (anakartınızda böyle bir slot var ise). Bu sürücüler, bir anakartın PCIe şeridine girerek çok daha yüksek hızlar sağlar. Ancak, daha küçük bir anakartınız varsa veya PCIe şeritlerinizi grafik kartları veya ses kartları gibi diğer aygıtlar için kullanıyorsanız, SSD'nin şerit kullanmasını istemeyebilirsiniz.

SSD'ler için giderek yaygınlaşan bir başka bağlantı M.2'dir. Dizüstü bilgisayarınız bir SSD kullanıyorsa, büyük olasılıkla bir M.2 bağlantısı kullanır ve modern masaüstü bilgisayarların çoğunda M.2 bağlantı noktasına sahip anakartlar bulunur. M.2 SSD'ler genellikle diğer SSD'lerden daha küçüktür, bu da diğer bileşenlerinizi etkilemeden kolayca kurulabilecekleri anlamına gelir.

NVMe (Kalıcı Bellek Ekspresi) en yeni SSD teknolojisidir ve inanılmaz derecede yüksek veri aktarım hızları sunar. Ultra düzeyde hız için ise NVMe SSD'yi öneriyoruz.

SSD vs HDD: fiyat olarak bakacak olursak :

Bir SSD ve HDD arasında seçim yaparken, ilk başta fark edeceğiniz ilk büyük fark fiyattır. SSD'ler genellikle gigabayt başına geleneksel sabit disklerden daha pahalıdır.

Bununla birlikte, bazı SSD'lerin diğerlerinden daha pahalı olduğunu belirtmek gerekir. Daha eski SATA III SSD'leri M2 ve PCIe SSD'lerden daha ucuzdur ve teknoloji bir süredir piyasada olduğundan, bazı SATA III SSD'leri Harddisk'ten çok daha pahalı değildir.

En az para için en fazla kapasiteyi istiyorsanız, HDD seçmeniz en doğru yoldur. Geleneksel HDD'ler için üretim süreçleri, üretilmeleri için nispeten ucuz oldukları anlamına gelir ve bu da onları daha uygun hale getirir.

Çok düşük fiyatlar ile bazı büyük HDD'ler alabilirsiniz, ancak sürücülerde önemli veriler tutuyorsanız, güvenilirlikleriyle ilgili kullanıcı incelemelerine ve yorumlarına bakmak en iyisidir.

Bazı sürücülerin karşılaştırması karşımıza şu şekilde çıkıyor:

SSD vs HDD: kapasite durumları

SSD'leri ve HDD'leri karşılaştırırken fiyata yakından bağlı olarak sürücüler kapasitelerdir. Genel olarak, çok fazla depolama alanı peşindeyseniz, HDD tercihiniz olacaktır.

Ticari sabit sürücüler için HDD kapasiteleri 40 GB ile 12 TB arasında değişirken, kurumsal kullanım için daha da büyük kapasiteler vardır. Bu gün, size uygun alan sunan 2 TB'lık bir sabit disk alabilirsiniz. 8 TB ila 12 TB boyutundaki HDD'ler öncelikle yedekleri tutmak için çok fazla alana ihtiyacınız olan sunucular ve NAS aygıtları için kullanılır.

Genel olarak, tek bir büyük sabit sürücü yerine birkaç küçük sabit sürücüye sahip olmanızı öneririyoruz. Bunun nedeni, sürücü arızalanırsa, tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz. Verileriniz birkaç sürücüde tutulursa, bir sürücü arızalanırsa, her şeyi kaybetmezsiniz. Diğer kısmıda bir şekilde çözme şansınız daha olağan olur.

Bu nedenle, HDD'ler birçok büyük dosyayı depolamak için iyidir, bu da onları fotoğraf, video ve oyun tutmak için en iyi tercihiniz olacaktır.

Geçmişte SSD'ler genellikle bu kadar büyük kapasitelere sahip değildi, ancak teknolojideki ilerlemeler sayesinde artık terabayt depolama alanına sahip SSD'ler alabilirsiniz. Bununla birlikte, bu bir premium olarak gelir ve büyük SDD'ler genellikle yüksek oranda fiyat etiketleriyle birlikte gelir.

Yapabiliyorsanız, SSD'nin daha yüksek hızından yararlanmak istediğiniz işletim sisteminiz gibi programları tutmak için daha küçük bir SSD, belki de 160GB-256GB civarında bir şey yapmak ve daha sonra depolamak için bir HDD kullanmak iyi bir fikirdir. Hızın önemli olmadığı diğer dosyalar için Harddisk, Hız gereken yerlerdede SSD kullanmanız en mantıklı karar olacaktır.

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski