RAM Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler !

RAM Nedir? ,RAM ne işe yarar? 

RAM, rasgele erişimli bellek için kullanılan bir kısaltmadır ve bilgisayarlar tarafından kullanılan bir geçici bellek biçimini ifade eder. Bir HDD veya SSD'den farklı olarak, RAM sürekli olarak üzerine yazılır ve yenilenir çünkü amacı bir CPU'nun kalıcı olarak saklamadan ilgili verilere hızla erişmesine izin vermektir. Bununla birlikte, herhangi bir kalıcı depolama çözümünden önemli ölçüde daha hızlıdır. Yine de, ana dezavantajı ve uzun süreli depolama için kullanılamamasının nedeni, güç verildiğinde sadece geçici olarak veri depolayabilmesidir.

Bilgisayarda RAM neden önemlidir?

CPU veya GPU'nun hızlı bir şekilde erişmesi gereken verileri depolamak için kullanıldığını belirtmiştik. Bu nedenle, verimli çoklu görev için çok önemlidir, yani çok sayıda programı aynı anda açık tutmak ve sorunsuz çalışmak. Oyunlara gelince, oyunun hızlı bir şekilde erişmesi gereken tüm ilgili varlıkları saklar.

Dizüstü ve Masaüstü RAM Farkı

Dizüstü bilgisayarlar / dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar, esas olarak form faktörü, yani boyut ve anakartla arayüz oluşturduğu konektör pimlerinin yapılandırması bakımından farklı olan farklı bir RAM türü kullanır.

Dizüstü bilgisayarlar SO-DIMM (Küçük Anahat Çift Yerleşik Bellek Modülü) olarak bilinenleri desteklerken, masaüstü bilgisayarlar DIMM (UDIMM olarak da bilinir) modül RAM'i (Çift Yerleşik Bellek Modülü) kullanır. Adların da belirttiği gibi, SO-DIMM oldukça basit bir şekilde DIMM'in daha küçük bir versiyonudur.

Bir dizüstü bilgisayarda bulunan alan kısıtlamaları nedeniyle, SO-DIMM, standart DIMM 5 of inç uzunluğunun aksine, DIMM'nin yaklaşık yarısı, 2.74 inç uzunluğundadır. SO-DIMM'in 260 pimi, DIMM'in 288 pimi vardır.

Bu nedenle, dizüstü bilgisayarlar DIMM belleğe sığamaz ve masaüstü bilgisayarlar SO-DIMM belleğe sığmaz, bu nedenle yanlış türde RAM almamaya dikkat etmelisiniz. Neyse ki, ilk bakışta ayırt etmek yeterince kolaydır.

Doğru DDR Türünü Seçme

Modern RAM DDR SDRAM'dir ve ev bilgisayarı son yirmi yılda toplam dört versiyonundan geçti: DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4.

Modern makinelerin büyük çoğunluğu 2016'da kitlesel pazarın benimsenmesine ulaşan dördüncü nesil DDR4'ü kullanıyor. Bu arada DDR3 bellek ve DDR3 uyumlu anakartlar hala mevcut, ancak DDR3 tamamen eski olmanın eşiğinde. Tekniklere derinlemesine bakmadan, DDR4'ün öncekinden önemli ölçüde daha hızlı olduğunu ve neredeyse her şekilde bir gelişme olduğunu söyleyelim.

Unutulmaması gereken önemli bir şey, DDR4'ün eski anakart ve CPU'larla geriye dönük uyumlu olmadığı veya DDR3'ün daha yeni olanlarla uyumlu olmadığıdır. Bu nedenle, DDR4'ü daha eski bir DDR3 uyumlu anakarta veya DDR3'ü daha yeni bir DDR4 uyumlu anakarta kuramazsınız.

Anakart Form Faktörü ve Yuva Sayısı

Anakartınızın DDR4 veya DDR3'ü destekleyip desteklemediğini belirlemek oldukça basittir: Sistem Bilgisi'ni araştırın ve ardından bulduğunuz özelliklerin içinde ne kadar yuva sayısına sahip olduğu veya hangi özellikleri desteklediği gibi bilgileri edineceğiniz Sistem Modeli alanında anakartınızın özelliklerini inceleyerek bilgi edinin . Daha sonra, yapmanız gereken tek şey bu modeli üreticinin web sitesinde bulmak ve teknik özellik sayfasında ihtiyacınız olan tüm bilgileri kontrol etmektir.

Daha sonra, resmi sayfadan veya anakartın kendisine bakarak belirlemesi kolay RAM yuvalarının sayısı var. Yuva sayısı, anakartın biçim faktörüne bağlı olarak değişir.

Mini ITX anakartlar sadece iki RAM yuvasını destekler, ATX anakartlar dördü desteklerken, Micro ATX anakartlar genellikle dördü destekler. Sadece iki yuvalı modeller de mevcuttur. Ayrıca, sekiz adede kadar yuvaya sahip EATX anakartlar var, ancak bu tür RAM, oyun bilgisayarları için gerekli olmaktan çok uzak.

Bununla birlikte, fiziksel yuvalar her şey değildir - anakartın destekleyebileceği maksimum RAM miktarı vardır ve bu aynı zamanda bir özellik sayfasının yardımıyla kolayca belirleyebileceğiniz bir şeydir. Ama yine de, bu, bir oyun bilgisayarı oluşturuyorsanız endişelenmeniz gereken bir şey değildir, çünkü genel olarak en az 32 GB RAM'i destekleyen anakart modelleri ile karşılaşacaksınız. Bu kapasite sizi yeterince taşıyacak büyüklükte olacaktır.

CPU ve İşletim Sistemi Sınırları

Anakartların RAM tavanı ve CPU'ları var. Ancak anakartlarda olduğu gibi, bu sınır, en yeni 9. nesil Intel Core ve 3. nesil AMD Ryzen'de olduğu gibi 64 GB veya 128 GB RAM'e kadar destekleyen modern 64 bit CPU'larla ilgili bir sorun olmayacak.

Nispeten yeni bir ish 64 bit CPU'nuz olduğu sürece, oyun bilgisayarlarının şu anda 16 GB'den fazla RAM'e ihtiyacı olmadığı için CPU veya işletim sistemi tarafından uygulanan RAM sınırlamaları hakkında endişelenmenize gerek yok. Ama elbette, daha eski bir CPU kullanıyorsanız, kontrol etmek ve emin olmak sizin yararınıza olacaktır.

Saat hızı

Bir CPU veya GPU'nun saat hızı gibi MHz cinsinden ölçülen bir RAM modülünün saat hızı, verileri ne kadar hızlı işleyebileceğini belirler ve bu da performansı yansıtır. Genel olarak, daha yüksek saat hızı her zaman daha iyidir, ancak oyun söz konusu olduğunda kapasite her zaman hızdan daha önemlidir.

Daha yüksek saat hızları ve overclock yapılmış RAM gerçek bir performans artışı oluşturabilir, ancak en iyi ihtimalle birkaç kareye iner, bu nedenle en iyi değeri elde etmek istiyorsanız, hızlı bir RAM yayıcısı ile hızlı RAM'e ekstra harcama yapmaya değmez. Sonuçta, DDR4 DDR4'tür ve oyun birincil endişeniz ise 3200 MHz ve 2400 MHz RAM arasında büyük bir fark yoktur.

Bant genişliği - Tek Kanallı vs Çift Kanallı ve Dörtlü Kanal

Çok kanallı RAM bir süredir daha çekici olmuştur ve birincil çekiciliği daha fazla bant genişliğinde yatmaktadır. Yani, bir CPU ve tek bir RAM modülü arasında aktarılabilecek çok fazla veri var, bu yüzden darboğazları önlemek için, çift kanal ve dört kanallı kurulumlar bizi karşılıyor.

Adlardan da anlaşılacağı gibi, çift kanallı kurulumlarda iki RAM çubuğu ve dörtlü kanal kurulumlarında dört çubuk kullanılır. Açıkçası, daha fazla modül dahil olduğundan, bu bant genişliğini büyük ölçüde artırabilir ve performansı artırabilir. Ancak, tüm ekstra bant genişliği, oyun söz konusu olduğunda çok az şey ifade eder ve çok kanallı RAM, büyük miktarda veri aktaran belleğe aç yazılım çalıştıran sunucular ve iş istasyonları için çoğunlukla gereklidir.

Ancak, çift ve dört kanallı RAM'in performans avantajları oyun söz konusu olduğunda marjinal olabilse de, birden fazla RAM modülüne sahip olmanın hala bazı faydaları vardır.

İlk olarak, fiyatlandırma var. Birden fazla düşük kapasiteli modül edinmek genellikle tek bir yüksek kapasiteli modül almaktan daha ucuzdur. Örneğin, 16 GB RAM'e sahip bir PC oluşturuyorsanız, 16 GB'lık tek bir modül yerine 2 × 8 GB veya 4 × 4 GB kit alarak son faturadan fiyat kısmını azaltabilirsiniz. Fiyatlar arz ve piyasa koşullarına göre değişebilir, bu nedenle kitler her zaman ayrı modüllerden daha ucuz olmayacaktır. Zamana göre farklılık gösterebilir ama genel olarak baktığımızda uzun zamandır bu şeklilde ilerliyor.

İkincisi, iki veya dört tane varsa hatalı RAM çubuklarını değiştirmek daha kolay ve daha ucuzdur. Açıkçası, düşük kapasiteli RAM modülleri daha ucuzdur. Bunun üzerine, 2 × 8 GB bir kitiniz varsa ve bir modülün değiştirilmesi gerekiyorsa, yedek modülü alana kadar bilgisayarınızı sadece 8 GB RAM ile kullanabilirsiniz. Tersine, sadece bir adet 16 GB RAM çubuğunuz varsa ve size başarısız olduysa, PC'niz bir süre için hizmet dışı kalır.

Zamanlamalar ve Gecikme (CL değerleri)

CAS / CL gecikmeyi, yani işlemcinin erişmesi için mevcut olan veriye verilen okuma komutundan geçmesi gereken süreyi belirtir. DDR4 gibi eşzamanlı DRAM durumunda, bu gecikme, nanosaniye yerine saat döngüsünde ölçülür.

Ancak fazla teknik olmadan, gecikmenin, tıpkı saat hızları ve bant genişliği gibi, ortalama bir oyuncu için çok fazla bir şey ifade etmediğini varsayalım. Oyunla ilgili gecikme süresinin sunduğu performans avantajları neredeyse yok denecek kadar azdır, bu yüzden gerçekten ekstra harcamaya değer bir şey değildir ve kapasite yine de önce gelmelidir.


RAM Kapasitesi

Daha önce de belirttiğimiz gibi, oyun söz konusu olduğunda kapasite en önemli faktördür ve şu anda 16 GB altın sayıdır. 32 GB veya daha fazla RAM'i bir oyun PC'sine sıkıştırmak 2020'de sadece aşırı kiloluyken, 8 GB genellikle çok az olacak. Yine de, ilk başta 8 GB ile devam edebilir ve daha sonra yolda daha da yükseltebilirsiniz veya bazı RAM yoğunluklu programları kullanmayı planlıyorsanız veya sadece geleceğe daha dayanıklı bir yapı istiyorsanız 32 GB'a kadar çıkabilirsiniz.

Yine de, GPU ve CPU bir oyun PC'sinde daha önemlidir, bu nedenle, özellikle sadece gelecekteki prova içinse, daha fazla RAM uğruna bunlardan kaçmayın. Yukarıda belirtildiği gibi, RAM bir PC'de yükseltmenin en kolay bileşenidir ve 16 GB'nin ihtiyaçlarınız için çok az olduğunu düşünüyorsanız, her zaman daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Öte yandan, bir CPU veya GPU'yu yükseltmek daha zordur, bu yüzden RAM'e öncelik vermelisiniz.

Ayrıca ekleyecek olursak:

Sonunda, farklı modeller teknik olarak değiştirilebilir olsa da, tavsiye edilmediğini de not etmeliyiz. Potansiyel olarak farklı üreticilerin farklı RAM modüllerini birleştirmek, beklenmedik uyumluluk sorunlarına, çökmelere ve genel hata performansına yol açabilir. Bunun da ötesinde, farklı saat hızlarında çalışan modüller kullanıyorsanız, tüm modüller en yavaş olanın hızıyla sınırlanacaktır. Eğer alacak iseniz genel olarak arşivde anlattıklarımıza önem göstermeniz sizler için yararlı olacaktır.

Özetlemek gerekirse: 

hız ve gecikmeye göre kapasiteyi önceliklendirin, bireysel yüksek kapasiteli modüller üzerinde kitler seçin, gerekirse / mümkünse genişletme odası bırakın ve gelecekte RAM'inizi yükseltirseniz farklı modelleri karıştırmayın ve eşleştirmeyin.

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski