Cerrahlar için 3D Bioprinted Heart yazıcısı Üretildi! Gerçekle birebir kalp yapmayı başardılar!

Biyomedikal Mühendisliği Profesörü Adam Feinberg ve ekibi, Süspansiyonlu Hidrojellerin Serbest Biçimli Tersine Çevrilebilir Gömme (FRESH) tekniğini kullanarak ilk tam boyutlu 3B biyo baskılı insan kalbi modelini yarattı.

3D yazıcı kullanılarak MRI verilerinden oluşturulan model, kardiyak doku ve dikişlerin esnekliğini gerçekçi bir şekilde taklit ediyor. Bu dönüm noktası, hem cerrahlar hem de klinisyenler için acil vaatlerin yanı sıra biyomühendislik organ araştırmalarının geleceği için uzun vadeli çıkarımlar sağlayan iki yıllık araştırmanın sonucunu temsil ediyor.

3B biyo-baskının FRESH tekniği, Feinberg'in laboratuvarında, normal bir baskıda olduğu gibi desteklenmeden duracak sertliği olmayan 3B baskılı yumuşak polimerler için doldurulmamış bir talebi karşılamak için icat edildi. FRESH 3D baskı, Cerrahlar için gerekli nesneyi yazdırırken yumuşak hidorjel baskıyı yaratmak için özel bir iğne kullanıyor.

Feinberg'in laboratuvarı, FRESH tekniğinin hem çok yönlülüğünü hem de doğruluğunu kanıtlamış olsa da, bu dönüm noktasına ulaşmanın önündeki en büyük engel, bir insan kalbini tam ölçekte basmaktı. 

Bu, istenen boyutta yazdırmak için yeterince büyük bir jel destek banyosunu tutmak için özel yapılmış yeni bir 3D yazıcının yanı sıra baskının hızını ve doğruluğunu korumak için küçük yazılım değişikliklerini gerektirdi.

Büyük hastaneler, cerrahların hastaları eğitmesine ve gerçek prosedürü planlamasına yardımcı olmak için genellikle hastanın vücudunun 3B baskı modellerini içeren tesislere sahiptir, ancak bu doku ve organlar yalnızca sert plastik veya kauçuktan modellenebilir.

Feinberg'in ekibinin kalbi, aljinat adı verilen yumuşak, doğal bir polimerden yapılmıştır ve gerçek kalp dokusuna benzer özellikler verir. Cerrahlar için bu, gerçek bir kalbe benzer şekillerde kesilebilen, dikilebilen ve manipüle edilebilen modellerin oluşturulmasını sağlar. 

Feinberg'in acil hedefi, cerrahlar ve klinisyenlerle çalışmaya başlamak ve tekniğini ince ayarlamak ve hastane ortamına hazır olmasını sağlamaktır.

Feinberg, "Artık yalnızca görsel planlamaya değil, aynı zamanda fiziksel uygulamaya da izin veren bir model oluşturabiliriz" diyor. "Cerrah onu manipüle edebilir ve gerçek doku gibi tepki vermesini sağlayabilir, böylece ameliyat alanına girdiklerinde bu ortamda ek bir gerçekçi uygulama katmanına sahip olurlar."

Yapılan açıklamalara ve edindiğimiz bilgilere bakacak olursak bu bir cerrah için çok önemli bir teknoloji harikası diyebiliriz. Ameliyat öncesi hastaya yapması gerekeni 3D yazıcıdan çıkan özel malzemelerden üretilen organa yapılan çalışma, cerrahi olarak başarı oranlarının artmasında önem teşkil ediyor. 

Bu uygulamanın düşünülerek yapılması ve gerçekle birebir 3D organlar elde edilmesi Cerrahi açıdan çok önemli, artık cerrahların başarı oranlarını net bir şekilde belirleyerek söylemesini beraberinde getirecek bir uygulama olacağını düşünüyoruz. Zamanla Hastanelerde kullanılması ile neler olduğunu göreceğiz…

Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski