Galaksi ile insan beyni benzerliği üzerine yapılan araştırma şaşırttı !

 

İnsan beyni çok karmaşık yapılara sahip bir yapıdır. Çok farklı sayıda nörondan oluşur. Evren ise tüm yaşamın temelidir ve çok sayıda galaksiden oluşur. Bilim adamları ise ikisi arasında benzerlik buldular ve araştırmaya başladılar.

Bologna Üniversitesi astrofizikçisi Franco Vazza ve Verona Üniversitesi, İtalya sinir bilimci Alberto Feletti,beyindeki nöron ağının şaşırtıcı biçimde kozmik galaksi ağına benzediğinin farkına vardı. Beynimiz evren kadar büyük olmasa da evren kadar karmaşık yapılara sahip evren ile benzerlik kısmı tam olarak aynı boyutlarda olmamasına rağmen birbirine benzer organizasyon ve karmaşıklığa sahip yapılarıdır.

İki bilim adamı bu olayı yani beyin ve evren bağlantısını tamda bizim yorumladığımız şekilde olduğuna inanıyor. Bu inançları üzerine farklı araştırmalar yaptılar. Kantitatif bir yaklaşımla bu iki büyüleyici benzerliğe sahip sistemin "yapısal, morfolojik, ağ özelliklerini ve hafıza kapasitesini" incelediler. "Kışkırtıcı" sonuçlar, her iki karmaşık sistemin de, radikal olarak farklı ölçekler ve süreçlere rağmen, muhtemelen "ağ dinamiklerinin benzer ilkeleri" tarafından şekillendirilen kendi kendine örgütlenme sergilediğini gösterdiği sonucuna vardılar.


Beynin yaklaşık 69 milyar nöronu varken, gözlemlenebilir evren en az 100 milyar galaksiden oluşan bir kozmik ağa sahip yapıdadır. Nöronlar ve galaksilerin ağları açısından benzer görünen insan beyni ve evrenin görünen görüntüsünün yanı sıra, hem nöronlar hem de galaksiler, ilgili sistemlerinin toplam kütlesinin yalnızca yüzde 30'unu oluşturuyor. Su, beynimizin kütlesinin yaklaşık yüzde 70'ini oluştururken, evrenin sadece yüzde 30'u görülebilir ve geri kalanı karanlık maddeden oluşmaktadır.

Araştırmacılar, her iki sistemin spektral yoğunluğunu hesapladılar ve Franco Vazza bir basın açıklamasında , 

Sonuçların her iki sistemdeki dalgalanma dağılımının aynı ilerlemeyi izlediğini ancak farklı seviyelerde gösterdiğini söyledi . Ayrıca, her düğümdeki ortalama bağlantı sayısını ve ağ içindeki ilgili merkezi düğümlerde birkaç bağlantıyı kümeleme eğilimini hesapladılar ve bir kez daha “beklenmedik anlaşma seviyeleri” buldular.

Alberto Feletti, açıklamalarında;

Bu iki karmaşık ağın "kozmik ağ ile bir galaksi veya bir nöronal ağ ve bir nöronal cismin içi arasında paylaşılanlardan daha fazla benzerlikler" 

gösterdiğini ekledi.

Yapılan araştırmalar sonucunda birebir olmasada şaşırtıcı derecede benzerliklerin küçücük bir yapıya sığması ise fiziksel olarak açıklanamayacak ve yapılamayacak derece olduğunu belirtebiliriz. Bu teknolojiye ise ne zaman ulaşacağımızı zamanın ve yapılan yeniliklerin göstereceğini söylemek mümkün durumda…

Bu konu Hakkında yorum yaparak görüşlerinizi belirtebilirsiniz...

Güncel olarak Teknoloji Haberleri ve Ürün incelemeleri için takipte kalın...

 


Yorum Gönder

Yorum Yaz (0)

Daha yeni Daha eski